FAQ

Hvad er høfeber? 

Vi kan sige med sikkerhed, at det langt fra er nogen fornøjelse at have høfeber. Men hvad er ellers værd at vide om allergien, dens symptomer og behandling? Læs med og få svar på både basale og komplekse spørgsmål om høfeber. 

Det er op ad bakke at bo i Danmark og lide af høfeber. Imidlertid er der utroligt mange danskere, der lider af den snottede næse og de røde og kløende øjne. Men hvad er høfeber egentlig? Hvad er symptomerne, og hvordan kan man behandle dem?

Hvad sker der, når man får en allergisk reaktion? 

Når du har høfeber, rammer de allergiske symptomer næsen og øjnene, som kan både klø, rødme og løbe. Det sker på grund af en overreaktion fra immunsystemet, der lidt for hårdnakket forsøger at beskytte dig mod de normalt uskadelige allergener. 

Immunforsvaret har som bekendt til formål at forsvare din krop mod fremmede og farlige stoffer, som bakterier, parasitter og virus. Allergener fra f.eks. pollen, græs eller pels, bliver imidlertid kun problematiske, fordi kroppen danner unødvendige antistoffer mod dem. 

Hvad er symptomerne på høfeber? 

Symptomerne på allergi og høfeber er mangfoldige, men dog har symptomerne dét til fælles, at de er møgirriterende. Høfeber kan f.eks. irritere øjnene gevaldigt og gøre dem både røde og kløende, og få dem til at løbe i vand.  

Høfeber har også visse forkølelseslignende symptomer, blandt andet stoppet og løbende næse. Derudover kan næsen også klø, ligesom øjnene, og du kan have nyseture, der varierer fra enkelte nys til lange nyseflip.  

Hvem udvikler allergi og høfeber? 

Allergi kan ofte være arveligt betinget f.eks. hvis der er astma, børneeksem eller høfeber i familien. Børn har altså den største risiko for at blive allergikere, hvis deres forældre eller søskende har haft allergiske reaktioner.  

Dog kan man sagtens udvikle allergi, selvom der ikke er nogen andre i familien, der har det. Høfeber er en meget almindelig allergisk reaktion, og det er faktisk den hyppigste kroniske sygdom i hele den vestlige verden. Man regner med at hele en million danskere enten har eller har haft høfeber. 

Hvad er sammenhængen mellem høfeber og astma? 

Det er almindeligt at have både høfeber og astma, og i de fleste tilfælde er det faktisk allergien, der fremprovokerer astmaen. Hos voksne er det således 2/3 tilfælde, hvor allergien har ført til astma. Matematikken er ikke helt så klar, når det kommer til børn, men i hvert fald kan man observere, at de fleste børn over fem år, som har astma, også har allergi. 

Skal man bare acceptere, at man har høfeber? 

Du kan godt acceptere, at du har høfeber, for “sådan er det bare”, og “sådan er livet”, og “det er da altid noget, at du ikke fejler noget endnu værre”. Du kan acceptere et liv med dyr medicin, der behandler symptomerne overfladisk. 

Det betyder imidlertid også, at du accepterer et begrænset liv, hvor du er afhængig af medicinalindustrien. En anden mulighed er dog selv at eksperimentere med forskellige kost- og livsstilændringer og se, hvad du selv kan gøre for at behandle høfeberen. 

Hvad kan man selv gøre?  

Jeg kan varmt anbefale at gå en smule mere alternativt til værks end blot at modtage recepter på medicin hos lægen. For mig tyder alt på, at en forandring i min livsstil har gjort, at jeg i dag er nærmest helt fri for høfeber, og fuldstændig fri for medicin. 

Gør kost og livsstil en forskel? 

Ud fra min personlige erfaring og overbevisning vil jeg sige: Ja! Jeg blev selv mere eller mindre fri for høfeber for fire år siden, og jeg er ret sikker på, at det skyldtes en ændring i min livsstil. For fem år siden begyndte jeg at dyrke yoga og spise anderledes.  

Jeg minimerede mit indtag af kød (selvom jeg gerne spiste en god bøf ind imellem) og begyndte at spise mere frugt og grønt. Og et år efter forsvandt store dele af min allergi altså, og det er kun blevet bedre med tiden. 

Findes der anden behandling end medicin? 

Der findes andre behandlinger af allergi og høfeber end medicin, men de er ikke nødvendigvis særligt promoverede. Høfeber.dk er et forsøg på at samle og formidle viden om mere alternative løsninger på behandling. 

Det kan dreje sig om kost, livsstil eller helt andre ting. På høfeber.dk